În acest articol continuăm să discutăm despre și să dezvoltăm atitudini și principii raționale, care, puse în practică, ne ajută să trăim cât mai liniștiți și să ne ferim de turbulențele emoționale. Îți prezint în cele ce urmează următoarele patru principii care sunt bune pentru sănătatea ta emoțională. Citește-le, gândește-te la ele, dar mai ales testează-le în viața ta de zi cu zi pentru a te convinge.
4. Gândește flexibil
Să impui lucruri și să comanzi în stânga și în dreapta – adică să gândești în termini de “trebuie neapărat” – despre tine, despre ceilalți și despre lumea înconjurătoare, are o problemă fundamentală: asemenea gândire îți limitează flexibilitatea de a te adapta la realitate. Capacitatea omului de a se adapta în mod creativ la ceea ce se întâmplă în jur este unul din semnele distinctive ale succesului rasei umane. Să insiști că “nu ar trebui să fie așa“ poate să te irite, să te deprime, să te anxieteze și să te determine să te concentrezi mult mai putin asupra mecanismelor de adaptare. Deși circumstanțele pot foarte bine să fie de dorit, de preferat sau mai bune dacă situația ar fi diferită, ele nu trebuie să fie într-un anumit fel. Să accepți realitatea și să faci ce ține de tine să o îmbunătățești acolo unde se poate și este înțelept, te poate ajuta să îți păstrezi energia pentru acțiuni și comportamente creative.
5. Pune preț pe individualitatea ta
Îți poți exprima individualitatea în multe moduri, precum modul în care te îmbraci, gusturile musicale, părerile politice sau cariera pe care ți-o alegi. Totuși, poate eziti să te exprimi liber din cauză că îți este teamă de reacțiile celorlalți. Persoanele care dezvoltă abilitatea de a pune preț pe particularitățile lor și de a le exprima cu respect tind să fie adaptabile și mulțumite. A accepta că ești un individ și că ai dreptul să îți trăiești viața, exact așa cum și ceilalți au dreptul de a-și trăi viața, e o rețetă foarte bună pentru fericire. Oamenilor le place să facă parte dintr-un grup sau o structură social și tind să fie mai fericiți atunci când interacționează într-un mod plin de însemnătate cu alți oameni. Totuși, este foarte valoroasă abilitatea de a merge împotriva mentalității grupului atunci când nu se potrivește cu propriile tale păreri și valori. Poți fi în același timp atât integrat din punct de vedere social cât și loial/ă valorilor tale prin faptul că te accepți ca și individ și prin a fi un/o nonconformist/ă selectiv/ă.
6. Tolerează disconfortul pe termen scurt
Persoanele sănătoase și de succes sunt, de cele mai multe ori, în stare să tolerize disconfortul pe termen scurt în căutarea obținerii obiectivelor pe termen lung. Ele practică amânarea satisfacției atunci când a face asta e bine pentru interesele lor pe termen lung. Acești oameni sunt aceia care sunt în stare să mănânce sănătos, să facă sport în mod regulat, să economisească bani, să fie credincioși partenerului, să studieze în mod eficient, etc.. Poți experimenta plăcere intensă în present și în viitor, dar de multe ori un anumit grad de durere si efort astăzi sunt necesare pentru a-ți câștiga o plăcere mai mare mâine. Acest adevăr se aplică multor lucruri pe care deja le-ai obținut. Să faci față unui discomfort temporar va fi, de asemenea, crucial în a reduce emoțiile dureroase de anxietate și depresie.
7. Tolerează incertitudinea
Oamenii sănătoși și productivi tind să fie pregătiți să tolereze un anumit grad de risc și incertitudine. Să ceri garanții și certitudine într-o lume incertă este o rețetă sigură pentru grijă și inactivitate. Siguranța (sau mai precis, iluzia unei siguranțe complete) vine cu un preț – mai puține recompense, mai puțin entuziasm și mult mai puține experiențe noi. Faptul că nu știi ce îți rezervă viitorul este baza pentru riscuri și experimente calculate, nu pentru evitare și precauții sigure. Poți lua decizii educate, dar dacă accepți ca a fi 100% sigur/ă este ceva rar (și, de fapt, nenecesar), poți reduce grijile și anxietatea. Trăim într-o lume nesigură în fiecare zi, așa că bucură-te de viață și lasă nesiguranța în seama vederii tale periferice.
Îmi doresc ca aceste informații să îți fie de folos și să te ajute să apelezi cu încredere la terapie în cazul în care te confrunți cu probleme. Te invit să programezi o ședință introductivă cu mine pentru a-ți putea răspunde dacă ai întrebări.
Numai bine!
Alexandra Bunea
Specialist în sănătate psiho-emoțională
0724.543.446
contact@alexandrabunea.ro
www.alexandrabunea.ro
Resurse:
• CBT for Dummies, Rhena Branch, Rob Willson, 2010