În acest articol continuăm să discutăm despre și să dezvoltăm atitudini și principii raționale, care, puse în practică, ne ajută să trăim cât mai liniștiți și să ne ferim de turbulențele emoționale. Îți prezint în cele ce urmează ultimile trei principii care sunt bune pentru sănătatea ta emoțională. Citește-le, gândește-te la ele, dar mai ales testează-le în viața ta de zi cu zi pentru a te convinge. Desigur că există mult mai multe astfel de idei, dar eu am ales pentru această serie de articole să mă opresc asupra acestora zece.
8. Realizează că dragostea este de dorit, dar nu esențială
Unii oameni ar prefera să fie în orice relație – chiar și una nesatisfăcătoare sau abuzivă – decât să fie singuri. Această nevoie poate izvorî din credința că nu pot face față pe cont propriu singurătății sau vieții în general. Alte persoane se consideră demne de iubire doar atunci când sunt într-o relație. Sigur că relațiile romantice pot spori bucuria, dar ele nu sunt esențiale pentru ca tu să te bucuri de viață. Având această atitudine te poate ajuta să te simți bine cu privire la tine atunci când nu ești parte dintr-un cuplu și, în loc să te simți constrâns/ă să fii cu cineva, te poate conduce spre alegeri pline de discernământ în ce privește partenerul pe care îl vei alege în viitor. Să crezi că meriți să fii iubit/ă indiferent dacă cineva te iubește în momentul de față, te ajută să te simți în siguranță într-o relație și, de asemenea, sigur/ă pe tine și când nu ești într-o relație.
Persoanele care preferă să aibă un partener, dar totuși consideră că pot supraviețui unei despărțiri, au tendința de a experimenta un grad foarte scăzut de gelozie. Gelozia poate fi un obstacol mare în ce privește satisfacția resimțită în cadrul relației – oamenii geloși tind să creadă că ei trebuie neapărat să își păstreze partenerul și se concentrează pe semne (reale sau imaginare) de infidelitate în loc să se bucure de relație. Un partener gelos îl poate îndepărta pe celălalt din cauza monitorizării continue, ambii parteneri ajungând să creadă că nu există încredere între ei.
A prefera să fii într-o relație în loc de a considera că trebuie neapărat să faci parte dintr-un cuplu te ajută să îți menții independența și individualitatea. Apoi, atunci când vei avea o relație nu vei cădea în capcana de a deveni partenerul perfect – ceea ce înseamnă că îți vei putea apăra interesele, dar vei putea face și compromisuri când va fi cazul. De asemenea, vei fi capabil/ă să pui capăt unei relații distructive atunci când există dovezi că nu mai este cazul să continui.
9. Fii propria ta prioritate
Să fii propria ta prioritate înseamnă să te pui pe primul loc în majoritatea timpului, iar pe locul doi, foarte aproape de tine, un grup de oameni foarte apropiați. Este important să ai grijă de nevoile și dorințele tale, în același timp în care ești atent/ă și la nevoile celor dragi. Când ajungi la o anumită vârstă e de preferat să ai grijă de tine, deoarece nimeni altcineva nu o va face. Dacă te menții sănătos/-oasă și fericit/ă, vei putea să ai grijă și de cei apropiați. Mulți oameni fac greșeala de a-și ignora nevoile și ajung să fie obosiți, nefericiți sau bolnavi. Poate cred că fac cee ace trebuie atunci când îi pun pe ceilalți pe primul loc, dar de fpt ajung să nu mai aibă ce oferi. Desigur că vor exista situații în care va fi o alegere potrivită să faci sacrificii. De exemplu, părinții pun binele copiilor înaintea binelui lor. Dar este indicat să te concentrezi și asupra a ceea ce ai tu nevoie. Să te intereseze binele propriu implică să îți asumi respnsabilitatea de a avea grijă de tine deoarece meriți. Atunci când ție îți este bine, îți va păsa și de bunăstarea celor din jur și vei putea allege să te pui pe locul doi pentru o perioadă dacă nevoile cuiva drag sunt mai mari decât ale tale. Nu confunda egoismul cu faptul ca îți ești propria prioritate. Persoanele care dau dovadă de egoism se concentrează asupra nevoilor lor în detrimentul celorlalți și neținând cont de ei. Egoismul este mai mult despre a cere să primești ceea ce vrei, când vrei și nu dai doi bani pe ceilalți, și mai putin despre a-ți asuma responsabilitatea de a avea grijă de tine.
10. Urmărește-ți interesele și acționează în concordanță cu valorile pe care le ai
Există multe dovezi care indică faptul că oamenii sunt mai fericiți și mai sănătoși atunci când își urmăresc interesele și hobby-urile. Ai îngăduit ca viața ta să devină dominată de muncă și îți petreci serile în fața televizorului, ca un mod de recreere? Dacă da, atunci nu ești într-o companie prea sănătoasă. Arta de a-ți spori fericirea se referă și la a-ți împlini scopurile, precum un nivel de educație mai înalt, dezvoltarea unor abilități, îmbunătățirea unor relații, acțiuni de voluntariat, activități sportive, etc.. Străduiește-te să îți structurezi viața în așa fel încât să îți faci timp pentru lucrurile care sunt importante pentru tine. Crezi că te vei uita înapoi și vei regreta că ai folosit timpul pe care îl petreceai uitându-te la televizor pentru a practica un hobby, a face sport sau a te vedea cu prietenii?… Nici eu! 🙂
Îmi doresc ca aceste informații să îți fie de folos și să te ajute să apelezi cu încredere la terapie în cazul în care te confrunți cu probleme. Te invit să programezi o ședință introductivă cu mine pentru a-ți putea răspunde dacă ai întrebări.
Numai bine!
Alexandra Bunea
Specialist în sănătate psiho-emoțională
0724.543.446
contact@alexandrabunea.ro
www.alexandrabunea.ro
Resurse:
• CBT for Dummies, Rhena Branch, Rob Willson, 2010