Câteodată îți poți face viața mai grea decât este necesar prin faptul că te iei prea în serios. Dacă se întâmplă așa, s-ar putea să îți dai seama că te simți rănit/ă, furios/-oasă sau deprimat/ă mult mai des decât ți-ar face plăcere. Atunci când ești mult prea plin de zel, acest lucru te poate împiedica să vezi partea amuzantă a lucrurilor, poți interpreta în mod eronat anumite comentarii inocente ca fiind critice și poți transforma unele mici probleme în dezastre majore.
Îți propun să ne uităm în continuare la zece moduri prin care putem dezvolta o atitudine relaxată, cu ajutorul cărora putem trece atât prin momentele bune, cât și prin cele mai grele, și putem pur și simplu să ne bucurăm mai mult de viață.
1. Acceptă că poți face greșeli și, mai mult decât atât, că le vei face
Dacă te iei prea în serios, se poate ca greșelile să ți se pară de neacceptat. Ai putea crede că ceilalți te vor respinge din cauza vreunei gafe. Mai mult, probabil că te judeci foarte aspru atunci când faci o trăznaie sau iei o decizie greșită. Din când în când fiecare dintre noi greșim sau o dăm în bară. Dacă încerci să îți ascunzi sau să îți ignori greșelile, îți refuzi șansa de a învăța din ele. Prin faptul că recunoști și accepți că ai greșit, îți oferi șansa de a face lucrurile diferit data viitoare. De asemenea, te vei simți mai confortabil să faci erori și vei petrece mai puțin timp îngrijorându-te dacă faci lucrurile corect. Să îți dai voie să greșești te poate încuraja să îți asumi riscul de a face lucruri noi. Amintește-ți că, în general, greșelile tale sunt mult mai importante pentru tine decât sunt pentru ceilalți, Cei mai mulți oameni îi respectă pe cei care își asumă responsabilitatea pentru greșelile lor, pentru deciziile mai puțin inspirate și pentru gafele pe care le-au făcut. Adu-ți aminte, de asemenea, că de cele mai multe ori greșelile sunt un preț mic pe care îl plătim pentru a avea experiențe memorabile.
2. Râzi de tine
Se spune că râsul este cel mai bun medicament. Să găsești partea amuzantă într-o situație oarecum ciudată te poate ajuta. Câteodată poți scoate oroarea din greșelile tale prin faptul că le găsești amuzante. Dacă ești în stare să te prețuiești și să îți recunoști imperfecțiunea umană, nu vei cădea în capcana de a te lua într-atât de în serios încât să nu mai poți râde. Gândește-te la diverși oameni pe care îi cunoști și care nu știu de glumă. Cel mai probabil sunt persoane care se iau pe ele și ceea ce fac prea în serios. Să fii prea plin de zel e putin tragic: orice ți se întâmplă sau orice faci care este, din punctul tău de vedere, mai puțin decât acceptabil are un impact profund asupra părerii tale despre tine. Te vei bucura mult mai mult de viață și de relațiile tale sociale dacă te poți amuza pe seama ta.
3. Nu te simți jignit/ă prea ușor
Dacă crezi că toată lumea trebuie să te respecte și că valoarea ta ține doar de părerea celorlalți despre tine, atunci te vei simți jignit/ă dacă cineva nu te apreciază. Cel mai probabil te vei simți ofensat/ă aproape tot timpul, în cazul în care nu trăiești într-o bulă de aer. În lumea reală, câteodată oamenii sunt nepoliticoși unii cu alții și nu se comportă cu respect. Nu spun să te transformi într-o victimă pasivă atunci când ești tratat/ă într-o manieră de neacceptat. Poți arăta respect față de tine și să ai limite clare în legătură cu ce fel de persoane alegi să te asociezi și ce fel de comportament alegi să tolerezi. Din nefericire, nu ești de neatins de către comportamentul neadecvat al altor persoane. Totuși, nu e necesar să te simți extrem de ofensat/ă. Îți poți face viața mai ușoară prin a-ți da seama când este și când nu este cazul să te analizezi. De exemplu, dacă un prieten te ia peste picior în legătură cu o gafă pe care ai făcut-o, e chiar așa tragic? Sau dacă cineva dă peste tine pe stradă fără să își ceară scuze, nu o lua ca pe o ofensă asupra valorii tale – poți considera gestul deranjant și nepoliticos, dar chiar e necesar să te simți jignit/ă? Să te simți ofensat/ă e echivalent cu a te simti furios/-oasă. Furia e obositoare și neplăcută. Se prea poate ca dacă te iei prea în serios, să te înfurii mai des decât ar fi nevoie.
4. Bucură-te de tine – e mai târziu decât crezi
Nu există timp mai bun decât prezentul pentru a te relaxa. Dacă nu reușești să îți faci timp pentru activități plăcute, s-ar putea să nu mai ajungi să le faci. Programează un oarecare timp pentru a încerca lucruri noi și pentru a întâlni oameni noi. Ieși din zona de confort și observă cum te vor răsplăti experiențele. E deosebit de plăcut să petreci timp cu persoane responsabile, dar totuși relaxate în ceea ce le privește și în ceea ce privește viața, în general. Acești oameni au o atitudine de “trăiește clipa”. Să profiți cât mai mult de clipa prezentă îți ține inima tânără, chiar și atunci când anii trec.
Îmi doresc ca aceste informații să îți fie de folos și să te ajute să apelezi cu încredere la terapie în cazul în care te confrunți cu probleme. Te invit să programezi o ședință introductivă cu mine pentru a-ți putea răspunde dacă ai întrebări.
Numai bine!
Alexandra Bunea
Specialist în sănătate psiho-emoțională
0724.543.446
contact@alexandrabunea.ro
www.alexandrabunea.ro
Resurse:
• CBT for Dummies, Rhena Branch, Rob Willson, 2010