În acest articol continuăm să discutăm despre modalități prin care putem dezvolta o atitudine relaxată, cu ajutorul cărora putem trece atât prin momentele bune, cât și prin cele mai grele, sau putem pur și simplu să ne bucurăm mai mult de viață. Îți prezint în cele ce urmează următoarele două modalități. Citește-le, gândește-te la ele, dar mai ales testează-le în viața ta de zi cu zi.
5. Pune punct rușinii
Să te iei prea în serios te poate conduce să experimentezi un fel de supărare emoțională nenecesară. De exemplu, dacă ai nevoie să arăți ca și cum ai fi în control tot timpul, ești un candidat de primă mână pentru a trăi atacuri de rușine frecvente. Rușinea și umilința sunt deseori legate de percepția faptului că slăbiciunile, greșelile și punctele tale slabe au fost expuse și că ceilalți te vor respinge. De exemplu, dacă te împiedici și cazi în timp ce urci în tren, s-ar putea să simți o rușine intensă și neplăcută mai degrabă decât e simplă jenă. Rușinea pe care o trăiești în legătură cu faptul că cineva te-a văzut căzând se poate să dureze mai mult decât o jenă obișnuită și să îți cauzeze un distres mai mare decât orice rană fizică pe care ai putea-o dobândi în urma căzăturii.
Încearcă să îți învingi înclinația de a te simți rușinat și expune-te la a fi observat/ă, urmând acest exercițiu în patru pași:
– Fă-te vizibil. Gândește-te la ceva prostesc și fă exact acel lucru într-un mijloc de transport în comun, de exemplu. Orice ai alege, fă-o în mod deliberat.
– Rămâi în situația respectivă suficient de mult ca rușinea și disconfortul tău general să treacă de la sine. Nu te ascunde, nu fugi, așteaptă oricât e nevoie pentru ca să te simți mai puțin jenat/ă, rușinat/ă sau anxios/-oasă. Nu te aștepta să te simți complet calm/ă și fericit/ă când faci ceva ridicol în public. Ideea este să observi că nu ți se întâmplă nimic atunci când lumea te privește ca și când ai fi ciudat/ă.
– Păstrează o atitudine de autoacceptare pe parcursul experienței. Aceasta înseamnă să te comporți ca și cum ai crede cu adevărat că a fi judecat nu este sfârșitul lumii (oricum nu e cazul, altfel lumea s-ar fi sfârșit de mult). Spune-ți că poți tolera sentimente inconfortabile pe care le asociezi cu posibile evaluări negative din partea celorlalți.
– Fă variațiuni ale exercițiului des și fără pauze mari. Nu este suficient să faci acest exercițiu o singură dată. Repetiția este cheia pentru a te desensibiliza în așa fel încât să nu mai simți rușine.
6. Obișnuiește-te cu situațiile sociale
Atunci când ai o atitudine prea serioasă față de tine ești predispus/ă la a te simți inconfortabil în contexte sociale. Teama că ai putea spune ceva greșit, că ai putea jigni pe cineva sau că te-ai putea expune ca plictisitor/-oare, te poate conduce la a te închide și a vorbi foarte puțin. Se poate să îți dai seama că cenzurezi mult din ce dorești să spui sau că repeți în minte înainte de a vorbi. Sau s-ar putea să încerci prea tare să fii amuzant/ă. În orice caz, nu te relaxezi și nu te bucuri de interacțiunea cu ceilalți. Probabil ca ești mai concentrat/ă pe impresia pe care o faci decât la ce discută cei din jur. Dacă ți se pare cunoscut scenariul, atunci evenimentele sociale sunt mai degrabă ceva de care îți dorești să scapi decât să te bucuri. E posibil să îți asumi mai multă responsabilitate decât ar fi cazul pentru ca interacțiunea să se desfășoare cu ușurință. Amintește-ți că ești doar o parte a unui grup, chiar și atunci când sunteți doar două persoane. Și cealaltă persoană are un rol în a face conversația să curgă.
Pentru a te relaxa în contexte sociale și a fi mai mult așa cum ești de fapt, ia în considerare următoarele sugestii:
– Concentrează-te mai puțin asupra ta și mai mult asupra celorlalți. Ascultă cu atenție conversația și observă-i pe ceilalți.
– Spune lucruri în mod spontan. Nu mai repeta în minte lucruri amuzante înainte de a vorbi. Asumă-ți riscul de a interveni în conversație.
– Renunță la comportamentele de siguranță. Evită să rămâi în afara grupului sau să te joci cu telefonul.
– Exprimă-te până când te simți auzit/ă. Dacă începi să spui ceva și ești întrerupt/ă, încearcă din nou, de această dată vorbind puțin mai tare.
– Dacă ai tentința să supracompensezi pentru disconfortul social prin a vorbi mult și a te da în spectacol, oferă celorlalți ocazia de a umple golurile și tăcerea.
– Bucură-te. Amintește-ți că evenimentele sociale sunt amuzante. Principalul tău motiv de socializare să fie a te bucura de compania celorlalți și de conversația cu ei.
Nu este nevoie să ai o contribuție profundă la orice subiect de conversație. Inevitabil unele subiecte ți se vor părea mai interesante și vei avea mai multe informații ca restul. Dar a avea puțin sau aproape nimic de spus în legătură cu ceva e în regulă. Nu trage concluzia că ești dezinformat la modul general.
Îmi doresc ca aceste informații să îți fie de folos și să te ajute să apelezi cu încredere la terapie în cazul în care te confrunți cu probleme. Te invit să programezi o ședință introductivă cu mine pentru a-ți putea răspunde dacă ai întrebări.
Numai bine!
Alexandra Bunea
Specialist în sănătate psiho-emoțională
0724.543.446
contact@alexandrabunea.ro
www.alexandrabunea.ro
Resurse:
• CBT for Dummies, Rhena Branch, Rob Willson, 2010