În zilele noastre sunt disponibile numeroase resurse de dezvoltare personală și auto-ajutorare. Aleg să îți prezint 10 cărți care reflectă diversitatea terapiei cognitiv comportamentale și care îți pot oferi un plus de cunoaștere și abilități care să te ajute să faci față unor emoții sau unor comportamente care te deranjează. Desigur că această listă poate fi extinsă, dar ce îți prezint în continuare te poate îndrepta în direcția potrivită atunci când vine vorba despre literatura sănătoasă și folositoare a terapiei cognitiv comportamentale.
Așadar, te sfătuiesc să faci loc în biblioteca ta pentru următoarele cărți:
1. Curajul de a fi vulnerabil
Curajul și vulnerabilitatea nu sunt concepte pe care mulți oameni le-ar vedea conectate. Și totuși studiile ne arată că nu putem avea curaj dacă nu suntem vulnerabili. Curajul de a fi vulnerabil tratează o temă extrem de actuală într-o societate hiper-competitivă și axată pe perfecționism: cum să ne acceptăm pe noi și pe ceilalți într-o lume în care a fi perfect deja ne definește fiecare gest. Brene Brown expune cele mai întalnite idei despre ce înseamnă să fii „puternic” și să te accepți – „ori ești victimă, ori ești învingător”, „dacă sunt bărbat înseamnă că eu nu trebuie să par slab”, „o să fiu mulțumită de mine atunci când voi slăbi x kg, voi găsi omul potrivit pentru mine, voi avea jobul pe care mi-l doresc, etc.” și le demontează rând pe rând. Ea ne arată prin explicații și exerciții detaliate ce înseamnă să ai relații semnificative cu cei din viața ta, indiferent că ești bărbat, femeie, adolescent, profesor, medic, lucrezi în bancă sau pe șantier. Găsești Curajul de a fi vulnerabil aici.
2. Sparge Tiparele – Cum să-ți recapeți libertatea de a fi tu însuți prin terapia schemelor
Probabil fiecare dintre noi se întreabă la un moment dat cum se face că ajunge în exact aceleași situații din nou și din nou și de ce de fiecare dată se comportă la fel, chiar dacă nu este în avantajul lui. Sparge tiparele răspunde acestor întrebări însă oferă și soluții, comportamente alternative celor de auto-sabotare. Prima parte a cărții se axează pe explicarea conceptelor teoretice din Terapia centrată pe scheme cognitive, însă într-un mod foarte interactiv și aplicat, cu exemple concrete și exerciții care ne ajută să le particularizăm pe propria experiență. Dacă această parte facilitează auto-cunoașterea și citind-o poti să ai câteva revelații legate de cauza unor emoții și comportamente, a doua parte ne provoacă să “trecem la treabă”, adică să schimbăm acele modalități de a acționa și a gândi care nu ne fac bine. Chiar dacă informația, în sine, este interesantă cred că pentru a avea o experiență cu adevărat valoroasă, ajută mult să “te echipezi” cu un pix, o foaie, un loc intim potrivit pentru introspecție și timpul necesar studierii in profunzime a cărții. Găsești Sparge tiparele aici.
3. Dă-ți voie să simți
Tu câte dintre emoțiile pe care le simți știi să le și denumeșți? Știi cât de important e acest lucru pentru starea ta de bine? Studiile arată că avem un vocabular atât de limitat al emoțiilor și abilități atât de puțin dezvoltate de a ne înțelege, eticheta și gestiona emoțiile încât asta se vede în fiecare zi în comunicare defectuoasă, în relații dificile și uneori chiar în stările noastre de neliniște, furie și tristețe. Dă-ți voie să simți este una dintre cărțile pe care le-aș pune în programa școlară și aș face-o obiect de studiu la orice vârstă. Este scrisă de Marc Brackett, directorul fondator ar Centrului pentru Inteligență emoțională la Universitatea Yale, și o poți găsi aici.
4. Când?
Cred că planificarea timpului este subiectul pe care îl abordăm direct sau indirect cel mai mult. Doar gândește-te de câte ori ai spus în săptămâna care a trecut „Nu am timp” sau „E nevoie să îmi fac timp”. Eu sigur am zis-o de câteva ori bune. Cartea Când? vine să facă un pic de lumină în acest mister care pare a fi timpul nostru. Când e mai bine să mă apuc de sport, cum să fac să termin ce îmi propun, trezitul devreme chiar ajută să facem mai multe lucruri? Toate aceste răspunsuri, dar și o metodă foarte bună de a începe să funcționezi conform cronotipului tău, le găsești în cartea Când?, de Daniel Pink, pe care o poți comanda de aici.
5. Cum să-ți reinventezi viaţa
Te întrebi adesea de ce ai mereu aceleaşi comportamente problematice, afirmând adesea legat de acestea lucruri precum: ,,Aşa am fost dintotdeauna, am avut mereu această problemă”? Ar putea fi vorba de o schemă cognitivă (de gândire). În literatura de specialitate acestea sunt descrise ca fiind o serie de tipare disfuncţionale de gândire şi comportament ce funcţionează ca factori de vulnerabilitate pentru tulburările psihice. Originea lor este în copilărie, urmările făcându-se simţite pe tot parcursul vieţii. O schemă este rezultatul a ceva ce ni s-a făcut de către familie sau de către alţi copii şi capcana mentală a ajuns să facă parte din noi: am fost abandonaţi, criticaţi, hiperprotejaţi, abuzaţi, excluşi sau deprivaţi emoțional, iar la mult timp după ce ne-am îndepărtat de sursa suferinţei, continuăm să creăm situaţii în care suntem trataţi similar. Cartea Cum să-ți reinventezi viaţa, scrisă de Jeffrey E. Young, te va ajuta să îţi identifici, să înţelegi originea şi să schimbi propriile capcane mentale. O poți găsi aici.
6. Psihologia iertării
Ai suferit de pe urma unei persoane care te-a rănit? Sau i-ai provocat cuiva o suferință? Tuturor ni s-a întâmplat, căci interacțiunile umane mai puțin plăcute fac parte din viață. Dar ce se întâmplă atunci când cel care a comis o trădare, a adus o ofensă ori a creat un inconvenient nu cere scuze și nu se căiește? Psihologia iertării, a lui Herriet Lerner, explică procesul iertării, din perspectiva ambelor părți implicate. Pe de o parte, cel rănit are nevoie să-i fie validată durerea, să iasă la lumină adevărul, iar ofensatorul să-și exprime regretul. Pe de altă parte, cel care a provocat durerea poate avea nevoie să refacă relația cu partea lezată, să-i redobândească încrederea și să se împace cu sine. În paginile cărții găsești povești de viață captivante și concluzii teoretice solide pentru ceea ce înseamnă psihologia iertării. Cu înțelepciune și umor, Harriet Lerner ne pune la dispoziție un ghid salvator, astfel încât să putem depăși orice situație problematică. Găsești Psihologia iertării aici.
7. Acceptarea necondiționată
Așa cum susține terapia cognitiv-comportametală, una din sursele emoțiilor noastre negative intense este evaluarea globală a sinelui, iar “antidotul” e acceptarea necondiționată. Când ne evaluăm într-un mod general și negativ, ajungem să fim cei mai mari critici ai noștri și astfel creăm un drum către o gamă largă de stări neplăcute, de la depresie la anxietate, furie față de sine, rușine sau vinovăție puternică. În schimb, dacă refuzăm să facem asta și ne raportăm la noi înșine cu acceptare, văzând greșelile și defectele ca parte din a fi uman, emoțiile noastre vor fi în concordanță cu situațiile de viață și nu ne vor copleși sau afecta semnificativ parcursul. Acceptarea necondiționată ne învată ce este acceptarea și cum putem să o practicăm, cum putem să ne oferim mai multă compasiune și înțelegere, cum ne putem crește toleranța la evenimentele aversive cu care ne confruntăm, cum să gestionăm comportamentele adictive și cum să ne iertăm mai ușor pe noi și pe cei apropiați. Combinând povești personale și ale altora, concepte psihologice dar și spirituale, tehnici de mindfulness sau alte tipuri de medițatie, Tara Brach reușește să aducă cititorul mai aproape de sine și de acceptarea necondiționată a sinelui imperfect, unic, valoros. Poți comanda cartea de aici.
8. Începe cu ce nu-ți place
Poate ai simțit și tu că nu ai niciodată suficient timp să faci tot ceea ce vrei și că ești îngropat în sarcini de serviciu și responsabilități personale, proiecte, cărți pe care vrei să le citești de îndată ce îți faci timp. Realitatea este însă că nu-ți vei face niciodată timp și nu vei reuși să fii pe deplin stăpân pe situație sau să-ți rezolvi sarcinile cu mult înainte de termen, astfel încât să poți să te dedici lucrurilor relaxante la care visezi. Și nici să nu te gândești că, devenind mai eficient, ai putea să-ți rezolvi problemele de organizare a timpului. Indiferent câte tehnici de productivitate personală stăpânești, lucrurile pe care le ai de făcut vor depăși întotdeauna cu mult timpul pe care îl ai la dispoziție, oricât de cuprinzător ar fi acesta. Singura modalitate prin care poți pune stăpânire pe timpul și pe viața ta este să schimbi modul în care gândești, muncești și abordezi fluxul nesfârșit de responsabilități din fiecare zi. Poți deține controlul asupra îndatoririlor și activităților tale numai în măsura în care vei înceta să mai faci anumite lucruri și vei începe să petreci mai mult timp ocupându-te de acele activități care pot produce cu adevărat o schimbare în viața ta. Cartea Începe cu ce nu-ți place, pe care o gasești aici, reprezintă rezultatul unor serii de studii referitoare la metodele de organizare eficientă a timpului și la eficiența și eficacitatea personală, oferind măsuri concrete pe care să le poți aplica imediat. Te încurajez ca după ce îți vei însuși anumite metode și tehnici găsite în carte, să le pui mereu în practică, astfel încât să devină obiceiuri, iar astfel, cursul vieții va lua o direcție pe care nici nu ai visat-o.
9. Începe cu de ce
Trăim cu toții vieți aglomerate. Nu doar atât, dar trăim și într-o societate în care a fi ocupat este văzut ca un statut social în sine. În toată această goană după a nu pierde oportunități, Începe cu de ce ne ajută să ne recentrăm pe ce înseamnă să îți găsești sau conturezi un obiectiv. Astfel putem începe să alegem mai conștient proiectele în care intrăm, iar asta ne va da o satisfacție mai mare. Cartea lui Simon Sinek nu este doar o carte pentru lideri, ci cred eu că este o carte pentru toți oamenii care își doresc să trăiască vieți mai conștiente și asumate. Cartea se găsește aici.
10. Despre somn
Cercetătorii au descoperit un tratament revoluționar care te ajută să trăiești mai mult, să îți îmbunătățești memoria și concentrarea, să slăbești și chiar să te apere de boli. Mai mult decât atât, previne apariția stărilor de anxietate, depresie și al demenței. Este ieftin, aproape gratis și la îndemâna oricui. Sună bine, nu? De fapt totul de mai sus este adevărat pentru somn. Despre somn este cartea pe care orice persoană interesată de starea lui de bine, fizică și emoțională, ar face bine să o citească. Walker explică în ea de ce uneori mai mult efort fizic sau mental ne afectează foarte puternic somnul, de ce alcoolul este cel mai nociv lucru de folosit pentru un somn bun și de ce după câte o noapte albă ne simțim plini de energie, cel puțin în prima parte a zilei. Cartea o poți comanda de aici și îți garantez că vei privi somnul foarte diferit după ce o vei citi.
Lectură plăcută!
Îmi doresc ca aceste cărți să îți fie de folos și să te ajute să apelezi cu încredere la terapie în cazul în care te confrunți cu probleme. Te invit să programezi o ședință introductivă cu mine pentru a-ți putea răspunde dacă ai întrebări.
Numai bine!
Alexandra Bunea
Specialist în sănătate psiho-emoțională
0724.543.446
contact@alexandrabunea.ro
www.alexandrabunea.ro