În acest articol continuăm să discutăm despre modalități prin care putem dezvolta o atitudine relaxată, cu ajutorul cărora putem trece atât prin momentele bune, cât și prin cele mai grele, sau putem pur și simplu să ne bucurăm mai mult de viață. Îți prezint în cele ce urmează ultimile patru modalități. Citește-le, gândește-te la ele, dar mai ales testează-le în viața ta de zi cu zi.
7. Încearcă ceva nou
Poate ești rezervat/ă să practici un sport diferit, să schimbi destinația obisnuită de concediu sau să înveți o nouă limbă străină. Poate nici măcar să schimbi traseul către birou nu îți face plăcere, ca să nu te pierzi. Teama de a părea jenant îi poate opri pe mulți oameni din a experimenta lucruri noi. Dacă poți face față la a te simți jenat/ă din când în când, ți se va părea mult mai ușor să descoperi experiențe noi și să dobândești abilități noi. Chiar și lucrurile mici (precum a încerca un fel nou de mâncare sau a merge într-o excursie de o zi) îți pot lărgi orizonturile. Să faci ceva prostesc nu înseamnă că ești prost. E aproape imposibil să înveți o limbă nouă sau cum să canți la un instrument fără să faci greșeli gramaticale sau sa atingi notele greșite. Dându-ți ocazia să înveți lucruri noi, s-ar putea să te bucuri extraordinar de process, chiar dacă nu devi poliglot sau un mare instrumentist. Multe lucruri merită să fie făcute în viață pur și simplu de dragul de a le face.
8. Folosește cu înțelepciune critica
Critica constructivă este un element vital al procesului de învățare. Desigur, nu toată critica pe care o vei primi va fi transmisă cu abilitate și într-un mod constructiv. Totuși dacă poți face un pas în spate și să analizezi feedback-ul negativ suficient de mult timp pentru a-i accesa validitatea, îl poți folosi în avantajul tău. De multe ori, alte persoane pot vedea mai clar unde greșești și îți pot oferi un punct de vedere obiectiv. Dacă crezi că trebuie neapărat să faci lucrurile correct și perfect, și orice indicație că nu faci ceva bine este o dovadă că ești inadecvat, atunci critica te poate afecta destul de mult. Mai degrabă decât să folosești critica pentru a evalua cum te descurci cu un task anume, cel mai probabil o vei folosi ca o unelată de depreciere a propriei tale valori. S-ar putea să devii defensiv la comentariile nu chiar pozitive cu privire la performanța ta. În loc să fii prea sensibil la comentariile critice, poți dezvolta mai multă toleranță la adresa lor, în așa fel încât să le găsești folositoare.
9. Fii creativ/ă
Pentru a putea fi creativ/ă, fie la muncă sau în viața ta personală, e nevoie să accepți posibilitatea ca unele din ideile tale să nu fie considerate așa de grozave. Dacă ai o sugestie pentru o campanie de publicitate la muncă sau pentru a-ți condimenta viața sexuală, probabil că nu o vei exprima dacă te îngrijorezi prea mult că va fi respinsă. Creativitatea se autogenerează: cu cât pui în practică mai multe idei, cu atât îți vin unele noi. Dacă le suprimezi în mod constant, vei observa că numărul lor se va diminua.
10. Ia parte la aventuri
Să ieși din rutină te poate ajuta să te relaxezi. Să schimbi un șablon obișnuit poate reduce plictiseala și îți poate îmbunătăți starea la modul general. Chiar și lucrurile cele mai mărunte, precum alegerea unei noi rețete din cartea de bucate sau să mergi pe jos într-un loc către care de obicei conduci, pot face o diferență semnificativă în starea ta de bine. E prea ușor să folosești o rutină pentru a evita rezultate impredictibile. Să faci lucrurile într-un mod diferit îți poate provoca nevoie de control. Celor mai mulți oameni le place să aibă un anumit nivel de control asupra vieților lor și să simtă că au un anumit grad de certitudine în legătură cu ce se pot aștepta de la viață. Cu toate astea, în realitate viața este neprevazută și simțul nostru de certitudine este, în principiu, o iluzie. Să accepți faptul că deții un control limitat asupra evenimentelor te poate ajuta să fii mai aventuros și să îți trăiești viața mai plenar. Creșterea toleranței la incertitudine și lipsă de control cel mai probabil te va ajuta să te adaptezi mai ușor atunci când apar probleme pe calea ta.
Îmi doresc ca aceste informații să îți fie de folos și să te ajute să apelezi cu încredere la terapie în cazul în care te confrunți cu probleme. Te invit să programezi o ședință introductivă cu mine pentru a-ți putea răspunde dacă ai întrebări.
Numai bine!
Alexandra Bunea
Specialist în sănătate psiho-emoțională
0724.543.446
contact@alexandrabunea.ro
www.alexandrabunea.ro
Resurse:
• CBT for Dummies, Rhena Branch, Rob Willson, 2010