În acest articol continuăm să analizăm câteva dintre strategiile ineficiente de a-ți crește stima de sine. Îți prezint în cele ce urmează ultimile patru tehnici contraproductive. Citește-le, gândește-te la ele, iar dacă îți dai seama că folosești vreuna din ele, alege să aplici alternativa sănătoasă în viața ta de zi cu zi și vezi cum se schimbă lucrurile în bine.
7. Să îi umilești pe alții
Dacă îți măsori stima de sine prin a te compara cu alte persoane și tinzi să te privești ca fiind inferior/-oară, s-ar putea să încerci să îți crești valoarea prin a-i umili pe ceilalți, fie în mintea ta, comentând cu privire la ei, fie prin a-i critica în mod direct. S-ar putea să te convingi temporar că ești mai puțin inferior/-oară prin a spori inferioritatea altora. Dar nu vei schimba problema de bază – atitudinea ta față de tine. Este obositor să îi umilești pe ceilalți, atât pentru tine, cât și pentru ei, și făcând asta nu vei avea parte de răspunsuri călduroase. Mai bine fă un efort și respectă-ți propria unicitate, cât și pe a altora. Rasa umană este o specie, nu o competiție. Concentrează-te pe a-ți urmări propriile valori și scopuri și pe propria putere, mai degrabă decât pe slăbiciunea celorlalți. Dacă te simți inferior, e mai eficient să îți re-evaluezi atitudinea față de propria persoană decât să te chinui să micșorezi stima de sine a altor persoane.
8. Să încerci să te simți mai semnificativ prin a-i controla pe ceilalți
Dacă încerci să îi controlezi pe alții, presupunerea de bază este că ai nevoie să-ți demonstrezi semnificația prin a avea un efect asupra lor. Problema este că fără această dovadă, ești nesemnificativ (în ochii tăi). Poate oferi imediat sfaturi nesolicitate sau te străduiești să le faci pe alte persoane părtașe la anumite cauze pentru a demonstra ca ești un om influent. Din păcate, lipsa ta de respect față de gândurile, sentimentele și comportamentele celorlalți se poate să îi facă să se depărteze de tine. Să încerci în mod compulsiv să influențezi oameni arată de fapt lipsa ta de control. De asemenea, accentuezi o imagine negativă despre sine acționând ca și cum e nevoie să demonstrezi ceva pentru a fi semnificativ sau merituos. Imaginează-ți cum ai interacționa cu ceilalți dacă nu ai avea această nevoie de a-ți arăta puterea. Poți folosi acest exercițiu de imaginație ca un ghid către un comportament mai sănătos.
9. Să îți aperi excesiv propria valoare
Nu spun să fii un preș, dar alternativa sănătoasă la a fi pasiv/ă este să fii calm/ă în fața micilor insulte. Să îți aperi constant propria valoare poate duce la agresiune verbal sau fizică. Pe de altă parte, dacă chiar ai așa mare stimă de sine, e oare nevoie să o păzești așa de atent/ă? Să insisti ca ceilalți să îți arate respect tot timpul duce la o furie nesănătoasă. Nervozitatea ta compulsivă atunci când nu ești respectat/ă se poate să te determine să te iei de oameni din nimic atunci când simți chiar și cel mai mic ‘asalt’ asupra stimei tale de sine fragile. Respectă-te indiferent dacă ceilalți te respectă. Respectul față de propria persoană îți oferă abilitatea de a te impune atunci când chiar merită să o faci.
10. Să te simți superior/-oară
Se poate să ai trăsături superioare, egale sau inferioare comparativ cu alte persoane, dar ideea că ești o persoană fie inferioară, fie superioară este o supragenerelizare. Nimeni nu este inferior sau superior față de toți ceilalți. Fiecare avem puncte tari și puncte slabe. Unii oameni se simt bine în ceea ce-i privește atunci când se conving pe ei înșiși că sunt cei mai buni. Multe persoane cu această tendință încearcă să-și demonstreze superioritatea dându-se mari cu anumite calități fizice sau psihologice pe care le au. Din nefericire, acestea sunt doar soluții temporare pentru sentimentul tău de inferioritate, care poate fi ținta ta reală pe care să o modifici. În cel mai rău caz, încercările tale de a fi superior/-oară servesc doar la a-i îndepărta pe ceilalți și la a-ți masca punctele forte. Deși noțiunea de ‘tu cel real’ este puțin simplistă, încearcă să dai drumul superiorității. Fii cât de autentic/-ă poți și vezi cum îți răspund ceilalți.
Îmi doresc ca aceste informații să îți fie de folos și să te ajute să apelezi cu încredere la terapie în cazul în care te confrunți cu probleme. Te invit să programezi o ședință introductivă cu mine pentru a-ți putea răspunde dacă ai întrebări.
Numai bine!
Alexandra Bunea
Specialist în sănătate psiho-emoțională
0724.543.446
contact@alexandrabunea.ro
www.alexandrabunea.ro
Resurse:
• CBT for Dummies, Rhena Branch, Rob Willson, 2010